Podniky v potravinárskom priemysle predstavujú veľmi rozmanitú množinu zahrňujúcu širokú škálu aktivít, od výroby potravín po ich distribúciu a predaj. Vzhľadom na to, že pracujú v prostredí, kde sa kladie veľký dôraz na kvalitu, bezpečnosť a hygienu potravín, musia dodržiavať prísne regulácie a spĺňať tie najvyššie štandardy. Rovnako musia vedieť promptne reagovať na meniace sa trendy v chuti a preferenciách zákazníkov a zároveň zabezpečiť, aby boli ich potraviny dostupné v dostatočnom množstve a požadovanej kvalite.
Pre splnenie týchto výziev je nevyhnutné, aby boli podniky v potravinárskom priemysle vybavené kvalitným informačným systémom. Ten im umožní jednak sledovať a riadiť všetky aspekty ich podnikania z jedného miesta a zároveň zvýšiť celkovú efektivitu a spoľahlivosť svojej prevádzky. Tak ako konkrétna spoločnosť, aj tento systém musí byť schopný rýchlo reagovať na zmeny v dopyte a dohliadnuť, aby boli všetky procesy výroby, skladovania a distribúcie potravín v súlade s prísnymi štandardmi a reguláciami.